Spirituality

iF You want to become FREE you landed in the right place.

“ Cine moare înainte să moară, nu mai moare când moare.”

Translate

Câteva cărți deosebite pe care le recomand cu căldură;

Le puteți vedea pe site.urile Editurii PROXIMA MUNDI & Editurii FOR YOU :

Transformări planetare 2012-2030 -- Mesaje de la Fondatori (Sal Rachele) ,

Pământul se trezește: Profetii 2012-2030 (Sal Rachele și Fondatorii) ,

Viața la Frontiera Cunoașterii (Sal Rachele) ,

Conexiunea Lyra/Pământ (Brad Johnson și Conștiița Colectivă a Sufletelor Lirane) ,

Femeia interzisă vorbește - Conversații cu Maria Magdalena (Pamela Kribbe),

Istoria reală a Pământului (Sal Rachele) .



marți, 12 octombrie 2010

LEGUMELE


   - Reprezinta produse de origine vegetala cu o larga întrebuintare în alimentatie. Ele sunt bogate în substante nutritive. Procentul de glucide variaza în functie de specie. Glucidele se afla în forma de glucoza, fructoza, zaharoza, amidon, celuloza. Continutul de proteine este foarte redus, cu exceptia leguminoaselor uscate. Lipidele se gasesc în proportii foarte scazute cu exceptia semintelor de oleaginoase. Majoritatea legumelor verzi sunt bogate în vitamine si substante minerale. Legumele contin o cantitate mare de acid ascorbic. Continutul lui este invers proportional as-corbicoxidazei. Aceasta enzima în prezenta oxigenului transforma acidul ascorbic în compusi lipsiti de activitate vitaminica. Ea se gaseste în cantitati crescute în castraveti, din aceasta cauza continutul vitaminei C în ei este foarte scazut.
Surse importante de caroten prezinta frunzele verzi, morcovii, sparanghelul, ridichea. în vitamina K sunt bogate frunzele verzi de spanac, loboda, urzici, varza, conopida. Vitamina E contin fasolea si mazarea verde, cartofii, sfecla rosie, varza, spanacul. Dintre elementele minerale sunt bogate în potasiu morcovii, rosiile, cartofii, salata, castravetii; în calciu - spanacul, loboda, sfecla; în fier - fasolea si mazarea verde, papadia, patrunjelul, urzica, spanacul. Legumele contin diversi compusi aromati, pigmenti, acizi organici de care depinde gustul, mirosul, culoarea bucatelor.
Unele legume contin substante antinutritive, ca ascorbicoxi-daza (inactiveaza acidul ascorbic), acidul fitic, acidul oxalic din spanac si fasole (leaga calciul, magneziul, fierul în complexe insolubile, deregleaza absorbtia si utilizarea lor în organism), substantele antitiroidiene din varza, conopida, gulii (împiedica fixarea iodului în glanda tiroida), substantele antiproteinogenice din fasole (inhiba actiunea tripsinei pancreatice).
Legumele, pe lânga proprietatile lor nutritive, au o valoare terapeutica. Ca aperitive servesc telina, mazarea, cicoarea. Proprietati depurative poseda ridichea, salata verde, papadia, cicoarea; diuretice - sparanghelul, papadia, prazul, telina, macrisul; vermi-fuge - usturoiul, ceapa, varza; emoliente - spanacul, prazul, macrisul, ceapa, cartofii; expectorante - varza rosie.
Mai multe detalii despre Legumele de bază găsiți aici

Arpagicul (ALLIUM SCHOENOPRASUM)
Este o liliacee, ca si usturoiul, ceapa, prazul. Toate contin o esentã sulfuratã. Se gãsesc proprietãti analoge sau comparabile.
Contine: siliciu, esentã sulfuratã.
PROPRIETÃTI: Antiputrid, digestiv, anticanceros.
INDICATII: Util în caz de dispepsii si de fermentatii intestinale.
MOD DE FOLOSIRE: in salate si aperitive.

Bostanul si pepenele tamaios (CURCUBITA PEPA, CURCUBITA MOSCHATA)
Existã numeroase specii, cum ar fi: bostanul de Brazilia, pepenele tãmaios de Marsilia, dovleacul galben, dovleacul rosu, cel gri, verde, dovleacul turban, cel din America. La toate aceste tipuri se foloseste miezul precum si semintele.
Contine: leucina, tirozina, peporezina, vitamina B, provitamina A, fosfor.
PROPRIETÃTI: Nutritiv, sedativ, rãcoritor, emolient, pectoral, laxativ, diuretic.
INDICATII: Astenii, infectii urinare, insuficienta renalã, hemoroizi, dispepsii, enterite, dizenterie, constipatie, afectiuni cardiace, insomnii, diabet.
MOD DE FOLOSIRE:
a) UZ INTERN:* Crud, amestecat cu aperitive, în supe, înnãbusit.
* Un pahar de suc dimineata, pe nemancate, ca laxativ.
* Se piseazã 50 gr. de seminte, se amestecã cu miere. Se foloseste în 3 reprize, din jumãtate în jumãtate de orã. Dupã o orã, se bea o infuzie de ceai purgativ, pregãtit dupã cum urmeazã: 1 linguritã de coajã de crusin la o ceascã mare de apã, care se dã în clocot 2 - 3 minute.
* Semintele, împreunã cu cele de castravete, de pepene galben, decojite si pisate se fierb în apã sau lapte. Emulsia este calmantã si rãcoritoare, are efect împotriva insomniilor, durerilor inflamatorii ale cãilor urinare.
b) UZ EXTERN: * In cataplasme, contra arsurilor, a inflamatiilor, abceselor, a cangrenei senile.

MORCOVUL (DAUCUS CAROTA)
Este cea mai pretioasã legumã pentru om.
PãrtI utilizates: pulpa, sucul, frunza uscatã, semintele.
Contine: vitaminele A, B, C, caroten, zaharuri, dextrozã, sãruri minerale, fier, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom, asparagina.
PROPRIETÃTI: Tonic, remineralizant, antianemic, întãreste imunitatea naturalã, factor de crestere, antidiareic, antiputrid, cicatrizant gastric, depurativ, fluidifiant biliar, pectoral, diuretic, favorizeazã lactatia, vermifug, cicatrizant al rãnilor, întineritor al tegumentelor.
INDICATII:  Astenii, tulburãri de crestere, demineralizare, rahitism, carii dentare, anemii, insuficientã a acuitãtii vizuale, enterocolite, infectii intestinale, diaree, colibacilozã, ulcer gastro-duodenal, hemoragii gastro-intestinale, constipatie, afectiuni pulmonare (tuberculozã, bronsite cronice, astm), scrofulozã, reumatism, gutã, litiazã, aterosclerozã, insuficientã hepato - biliarã, icter, insuficienta lactatiei, dermatoze, parazitI intestinali (tenia), prevenirea bolilor infectioase, degenerative, prevenirea îmbãtranirii, a ridurilor.UZ EXTERN:
Plãgi, ulcere, arsuri, furuncule, dermatozã, eczeme, pecingine, degerãturi, crãpãturi, cancerul sanului (pentru ajutorare).
MOD DE FOLOSIRE:
* Suc de morcovi cruzi. Intre 50-500 gr. pe zi, dimineata si seara. Pentru copii se dilueazã cu apã.
* Amestecat cu lapte - expectorant.
* Supã dintr-un kg. de morcovi, fierti de douã ori, într-un litru de apã, si paserat - contra constipatiei.
* Supã din 500 gr. morcovi, fierti într-un litru de apã, paserati, se adaugã apã clocotitã si lapte panã se ajunge la un litru de compozitie, se adaugã 1 linguritã sare marinã - împotriva diareei infantile. Se pãstreazã la rece.
* Pentru o mai bunã mineralizare a organismului copiilor, se va da un terci de cereale cu supã de frunze uscate de morcovi.
* Impotriva gazelor intestinale, ca stimulent, aperitiv, diuretic - se folosesc semintele. O infuzie dintr-o lingurã de seminte la o ceascã de apã datã în clocot.
* Decoct de morcovi, aplicatii de morcovi dati pe rãzãtoare, cataplasme de frunze proaspete pisate, lotiuni din decoct de frunze proaspete - pentru abcese, cancerul sanului, plãgi recente, ulcere ale gambei, arsuri, furuncule.
* Decoct de frunze de morcovi în gargarã - pentru afte, abcese ale gurii, bãi sau spãlãturi în degerãturi, crãpãturi.
* Lotiuni cu suc de morcovi pentru îngrijirea fetei, a gatului (cu lãptucã, rosie, castravete, fragi). Dau suplete si prospetime. Impotriva aparitiei ridurilor.
Morcovul reprezintã un puternic factor de echilibru.

Varza (BRASSICA OLERACEA)
Contine: feculã verde, albuminã vegetalã, rãsinã, extrace gomos, extract solubil în apã si alcool, sulfat nitrat de potasiu, oxizi de fier, sulf, protide, lipide, glucide, minerale ca fosfor, calciu, fier, vitaminele B2 , PP, D2 , A.
PROPRIETÃTI:
A. UZ INTERN:* Anemie, slãbiciune generalã, aefctiuni respiratorii, gastrice, intestinale, tratarea alcoolismului, a ulcerelor gastruce sau duodenale cu ajutorul substantei extrase "glutamina", antibiotic, colite ulceroase, remineralizant, antiscorbutic, întretine nutritia tesuturilor, întarzie semnele exterioare de îmbãtranire, factor de echilibru nervos, dezinfectant, tonifiant, previne cancerul, energetic, paraziti intestinali.
B. UZ EXTERN:* Crãpãturi, degerãturi, contuzii, plãgi diverse, ulcere ale gambei, cangrene, necroze, arsuri, eczeme, acnee, tumori albe, afectiuni vasculare, hemoroizi, flegmoane, panaritiu, furuncule, abcese, nevralgii reumatismale, migrene, cefalee.
MOD DE FOLOSIRE:
A. UZ INTERN:* Crudã sau înãbusitã, suc proaspãt - în caz de acnee, alcoolism, anemie, artrite, colite, betie, cirozã, demineralizare, constipatie, stãri depresive, dureri musculare, reumatismale, eczeme, enterite, gripã, infectii intrestinale, litiazã urinarã, nervozitate, rahitism, scrobut, seboree, ulcer gastric, viermi intestinali.
* Bronsite cronice - decoct cu 60 gr. varzã fiertã o orã în 0,5 litri apã, cu un adaus de 70 gr. miere .
B. UZ EXTERN:* Antrax, abcese, furuncule - se aplicã frunze crude.
* Acnee - lotiuni din suc proaspãt.
* Afectiuni ale gambelor - frunze de varzã crude, aplicate pe zona dureroasã.
* Arsuri - aplicãri de frunze proaspete de varzã.
* Astm bronsic - aplicatii de frunze proaspete de varzã pe piept, pe gat, omoplati.
* Congestie cerebralã, insolatie - aplicarea frunzelor de varzã crude pe crestet, ceafã.
* Dureri musculare, reumatice - se aplicã 3-4 straturi de frunze de varzã, se acoperã cu un material cãlduros; se reînnoiesc de 3 ori pe zi. Se mai pot aplica cataplasme cu frunze fierte în vin alb.
* Mãsti de frumusete - aplicãri de frunze 1 orã, dar se recomandã pãstrarea pe toatã durata noptii.