Spirituality

iF You want to become FREE you landed in the right place.

“ Cine moare înainte să moară, nu mai moare când moare.”

Translate

Câteva cărți deosebite pe care le recomand cu căldură;

Le puteți vedea pe site.urile Editurii PROXIMA MUNDI & Editurii FOR YOU :

Transformări planetare 2012-2030 -- Mesaje de la Fondatori (Sal Rachele) ,

Pământul se trezește: Profetii 2012-2030 (Sal Rachele și Fondatorii) ,

Viața la Frontiera Cunoașterii (Sal Rachele) ,

Conexiunea Lyra/Pământ (Brad Johnson și Conștiița Colectivă a Sufletelor Lirane) ,

Femeia interzisă vorbește - Conversații cu Maria Magdalena (Pamela Kribbe),

Istoria reală a Pământului (Sal Rachele) .



vineri, 15 octombrie 2010

Misterele Planetei Mercur


“Am fost in mod constant surprinsi, pentru ca ne-am dat seama ca Mercur nu este planeta la care ne asteptam, fiind total diferita de Luna noastra”, a spus Sean Solomon, de la Carnegie Institution, coordonatorul misiunii. “Este, dimpotriva, o planeta foarte dinamica, unde se intampla extrem de multe lucruri”, a adaugat acesta, referindu-se la activitatea vulcanica si magnetosfera lui Mercur.
Desi la prima vedere Mercur seamana cu Luna, avand multe cratere pe suprafata sa, aceasta planeta este foarte diferita, spun cercetatorii care au facut publice primele rezultate ale recoltei de informatii si imagini colectate de Messenger.
Pana la acest survol, 55% din suprafata planetei nu fusese observata, a subliniat Solomon.
Cele sapte instrumente de pe Messenger au permis observarea unei retele de cratere si alte formatiuni geologice pe partea necunoscuta a planetei.
Mercur, al carei diametru este echivalent cu o treime din cel al Pamantului, are faleze cu o lungime de mai multe sute de kilometri, formate, aparent, in urma miscarilor tectonice care au avut loc la inceputurile vietii ei.
Suprafata planetei este marcata de numeroase cratere, rezultate in urma impactului cu asteroizi vechi sau in urma activitatii vulcanice. Messenger a putut sa fotografieze si bazine cu adancime de peste 2.000 de metri, dar si munti cu inaltimea de aproape 5.000 de metri.
Messenger a mai descoperit o formatiune geologica neobisnuita, pe care cercetatorii au numit-o “The Spider” (paianjenul). Aceasta are un crater (cu o circumferinta de 41 de kilometri) in apropiere de centrul ei, dar e imposibil de stabilit daca cele doua formatiuni au vreo legatura. “The Spider” mai include aproximativ 100 de santuri inguste care iradiaza dintr-un punct central, asa cum sunt picioarele paianjenului. “The Spider” se gaseste in centrul bazinului Caloris, format in urma cu aproape patru miliarde de ani, in urma impactului cu un asteroid.
Planeta Mercur a mai fost survolata, in urma cu 33 de ani, de sonda americana Mariner.
Dificil de analizat cu telescoapele, din cauza apropierii de Soare,Mercur a mai fost explorat o singura data, in urma cu 35 de ani, de catre sonda Mariner 10, care ne-a furnizat o imagine a unei planete micute pline de cratere, foarte asemanatoare cu Luna. Dar asemanarile dintre Luna si Mercur sunt doar aparente, au explicat saptamana aceasta in revista Science, cercetatorii care au analizat primele informatii stranse de Messenger, in decursul celor trei zboruri facute pentru pozitionarea pe orbita definitiva. Aceste date dezvaluie un trecut tumultuos al lui Mercur, o planeta “ravasita” de eruptii vulcanice si furtuni magnetice.
Fotografiile facute de sonda au scos la iveala existenta unui crater de impact cu diametrul de 290 km, cu o suprafata interna extrem de regulata, formata de scurgeri antice de lava. “in opinia noastra este vorba despre cele mai recente materiale eruptive identificate pe Mercur”, a comentat Louise Prockter de la NASA, sefa echipei de cercetatori.
Un al doilea rticol publicat in Science a luat in considerare datele cu privire la campul magnetic constatate in timpul “tete-a-tete”-ului sondei cu Mercur. Cu aceasta ocazie, instrumentele de bord au inregistrat variatiuni ale intensitatii campului magnetic intr-un interval de doar cateva minute. Potrivit autorilor studiului, este vorba despre furtuni magnetice provocate de descarcarea de energie acumulata in interactiunea cu campul magnetic solar. Astfel de furtuni au loc si pe planeta noastra, desi sunt mai slabe ca intensitate si dureaza mai mult, circa o ora.
Un al treilea studiu a examinat exosfera, stratul cel mai de sus al atmosferei lui Mercut, caracterizata cu mare precizie in urma analizei abundentei de elemente precum magneziul, calciu si sodiul, in corespondenta cu polul nord si sud al planetei.

 Camera cu obiectiv wide a surprins imaginea unui nou bazin, nestiut pana in prezent. Cu un diametru de aproximativ 257 de kilometri, aceasta formatiune geologica are structura unui inel dublu. Benzile concentrice cauzate de catre fortele care modifica suprafata sunt vizibile in bazin si reprezinta o descoperire rara.
Craterele de eroziune, care sunt in realitate depresiuni in forma de arc, au fost de asemenea surprinse de catre Messenger. Spre deosebire de cele care se formeaza in urma unui impact, craterele de eroziune au forme adesea neregulate si nu prezinta urme de curgeri de lava.
Mercur este o planeta a extremelor. Are cea mai batrana suprafata geologica din Sistemul Solar si este, in acelasi timp, si cea mai fierbinte planeta, cu variatii puternice de temperatura, de la -183 grade pana la 427 grade Celsius. Este si cea mai densa, iar cercetatorii cred ca doua treimi din totalul planetei sunt formate dintr-o compozitie fier-metal. Ca si Pamantul, are un camp magnetic intern, camp care lipseste in cazul planetelor Marte si Venus. Mercur este cea mai putin explorata planeta din Sistemul Solar, insa situatia este pe cale sa se schimbe.

 Suprafata planetei Mercur nu contine numai cratere, ci si lanturi de stanci a caror geneza reprezinta inca un mister.
Primele teorii legate de modul in care au aparut aceste creste, in urma cu cateva milioane de ani, sustineau ideea unei contractii puternice a scoartei, efectul fiind asemnator cu cel al unui fruct care este supus procesului deshidratarii. Crestele liniare se intind pe suprafete imense si ating inaltimi care ajung pana la 3.2 kilometri. 
Noua teorie elaborata sugereaza formarea acestor straturi fierbinti de roca in interiorul planetei, iar ca urmare a activitatii interne, acestea au strapuns suprafata, formand lanturi de stanci.
“Exista un anumit astfel de aliniament de la nord catre sudul planetei. Daca ar fi vorba despre o contractie a scoartei, asezarea acestor creste nu ar fi un aliniament, ci ar avea o forma absolut intamplatoare”, a declarat  Scott King, geofizician la Virginia Tech University. Acesta nu este de acord cu teoria suprafetei care se contracta, sustinand noua teorie prin redarea pe calculator a fenomenului.
Primele fotografii ale planetei Mercur au fost facute in urma cu 33 de ani de catre satelitul Mariner 10, insa abia in ianuarie 2008, astronomii au obtinut imagini ale partii nevazute a planetei prin intermediul satelitului Messenger.
Cercetatorii sustin ca aceasta teorie este plauzibila, insa mai sunt necesare si alte date asupra topografiei locului si asupra campului magnetic pentru a putea fi demonstrata.